NRC digitale editie 5-2-2011

De kunstsector heeft een nieuw argument gevonden tegen de plannen van het kabinet om te bezuinigen op de kunstsubsidies: schouwburgen, musea en concertzalen trekken veel meer bezoekers dan het, eveneens gesubsidieerde, betaalde voetbal. (..)

[Directeur Gemeentemuseum Den Haag] maakte [in december] bekend dat meer dan 460.000 mensen een bezoek hadden gebracht aan een van de Haagse gemeentemusea. „We trekken meer bezoek dan een voetbalclub", zei Tempel. Navraag leert dat hij doelde op ADO Den Haag, dat afgelopen seizoen 204.505 kaartjes verkocht. (..)

(..) staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD, Cultuur) zelf herhaalde de vergelijking in het debat. (..)

Ad ’s-Gravesande, voorzitter van Kunsten ’92, stuurde vorige week een brief aan premier Rutte, waarin hij schreef: „Er gaan jaarlijks drie keer zoveel mensen naar het theater als naar het betaalde voetbal." (..)

Die 17,5 miljoen zijn ook nog niet alles, want daarbij zijn de podia die niet zijn aangesloten bij de koepels, 40 procent van de markt, niet meegerekend. Op basis van bevolkingsonderzoek komen de koepels op tussen de 20 en 25 miljoen podiumbezoekers per jaar.

Het betaald voetbal trekt per seizoen ruim 7 miljoen bezoekers, meldt KNVB Expertise. (..)   „Als je de hele cultuursector meerekent, moet je ook andere sporten dan voetbal meetellen. Bovendien is voetbal niet alleen een sport die je in het stadion bekijkt, maar ook op de televisie. Als je dat zou meerekenen, is het bereik van voetbal vele malen groter dan alleen de bezoekers in het stadion."

Maar kijk je puur naar de eindstand van de wedstrijd podia versus stadions, dan wint de cultuur het met 3-1 van de sport.