Friesch Dagblad 2-5-2011

Cultuuradvies oogst kritiek
Volgens het advies van de Raad moeten de beeldende kunsten en het orkestenbestel bijna een derde van de subsidie inleveren. De podiumkunsten, musea, bibliotheken, letteren en film zouden met een kwart worden gekort.
Volgens de twee grootste cultuurfondsen, de Mondriaanstichting en het Fonds Podiumkunsten, legt de Raad de lasten onevenredig zwaar bij hen neer. Ook de musea hebben forse kritiek. Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging: ,,Dit is een heftige bezuiniging, die bovendien haaks staat op het regeerakkoord.” (..)
Van den Berg [VSCD] ziet wel een probleem voor de symfonieorkesten. ,,Daar wordt gewoon 25 procent afgehakt. Hoe moet dat? Er wordt geen orkest geschrapt. Bovendien zegt de Raad niets over de omroeporkesten. Denk niet dat we dit niet gaan merken, er zal veel minder te zien en te beleven zijn. Het hakt er in, weg is voorgoed weg.”
De Nederlandse Associatie van Podiumkunsten noemt de voorstellen van de Raad ,,slecht en schokkend”. ,,De podiumkunsten worden het hardst getroffen van alle sectoren. Ik ben bijzonder onaangenaam verrast. De staatssecretaris wilde geen kaasschaaf, maar die wordt hier wel gebruikt, voor heel dikke hompen”, aldus directeur Mirjam van Dootingh. Zij is wel te spreken over het pleidooi om de bezuinigingen te faseren.  (..)

Lees alles ..