Scienceguide 6-4-2011

De verwarring over de BTW-plicht voor praktijkdocenten en gastdocenten is opgelost. Actie van de CDA’ers Omtzigt en Biskop bespaart ook het hoger onderwijs 19% op de inzet van mensen uit de praktijk, werkveld en expertise van buiten academie en hogeschool.

De twee Kamerleden vroegen na noodsignalen uit onder meer het kunstonderwijs en andere vormen van MBO en hoger onderwijs aan staatssecretaris Weekers om een heldere en eenduidige lijn van de overheid. Moet een hogeschool of universiteit nu wel of niet rekening houden met 19% btw? Dat moet duidelijk zijn en vooral snel verdwijnen, vond Omtzigt – ScienceGuidecolumnist en econometrist van de EUI in Florence -“Er moet helderheid zijn dat voor dit soort contracten geen BTW in rekening gebracht hoeft te worden. Op onderwijs hef je geen BTW. Als je op vakmensen, die een paar uur per week lessen geven, wel 19% BTW in rekening brengt, dan jaag je dat soort mensen de klas uit. Dat moet dus stoppen.”

(…)

Zelfstandig werkende docenten/gastdocenten kunnen ook zelf hun werkzaamheden nog verder minder bureaucratisch maken, zo blijkt uit de antwoorden van Financiën. U vindt het stuk hier.

Lees alles …