APS: Budget 2011 Cultuurfonds stijgt met 12,7%

Perssupport.nl 22-2-2011

Dit is een origineel persbericht.

Amsterdam, 22 februari 2011. Het Prins Bernhard Cultuurfonds verhoogt het activiteitenbudget voor 2011 met 3,4 miljoen tot 30,2 miljoen euro. Deze stijging van 12,7 procent ten opzichte van 2010 is mede te danken aan de verhoogde opbrengsten uit CultuurFondsen op Naam en inkomsten uit donateurs in 2010.

In 2010 groeiden de opbrengsten uit ingestelde CultuurFondsen op Naam van bijna 3,7 miljoen euro naar 5,7 miljoen euro. Het Cultuurfonds ontving twaalf nieuwe fondsen op naam. Ook de inkomsten uit donateurs stegen met zo’n 6,6 procent naar 748.000 euro. Het particuliere mecenaat is de afgelopen jaren steeds verder toegenomen bij het Cultuurfonds en zorgt relatief voor een grotere bijdrage aan het activiteitenbudget.

Het activiteitenbudget van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat voornamelijk uit de ontvangen bijdragen van loterijen en de inkomsten van eigen fondsenwerving. Het bedrag is volledig bestemd voor cultuur en natuurbehoud in Nederland en culturele projecten in Europees verband. Voor 2011 is het activiteitenbudget vastgesteld op 30,2 miljoen euro, een stijging van 12,7 procent ten opzichte van 2010.

De BankGiro Loterij en De Lotto
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een van de vaste beneficianten van de BankGiro Loterij en De Lotto. De BankGiro Loterij kan jaarlijks dankzij haar deelnemers veel geld uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Van de inkomsten in 2010 keerde de BankGiro Loterij bijna 60 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. Het Cultuurfonds ontving onlangs een bijdrage van 13,9 miljoen euro aan het activiteitenbudget van 2011.
Bij De Lotto zijn verschillende spellen ondergebracht, waarvan de Lotto en Krasloten de bekendste zijn. De opbrengsten van De Lotto komen ten goede aan sport en goededoelenorganisaties in Nederland.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland – op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen.  Het Cultuurfonds is actief als intermediair voor het mecenaat en beheert meer dan 260 CultuurFondsen op Naam voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur een warm hart toedragen.