BTW verhoging podiumkunsten treft hardwerkende vakmensen Esther Raats-Coster [SER-lid]   13 dec 10

Artiesten. Geluidstechnici. Tourmanagers. Regisseurs. Lichttechnici. Lichtontwerpers. Floormanagers. Stagehands. Timmerlieden. Riggers. Steelhands. Scaffolders. Decorateurs. Stilisten. Schilders. Beveiligers. Draaiboekers. Laders en lossers. Vrachtwagenchauffeurs. Heftruckchauffeurs. Klimmers. Coaches. Promotiemanagers. Cateraars. Koeriers. Hostessen. Kaartverkopers.

Allemaal vaktermen voor professionals die evenementen mogelijk maken. (..) 

Het Centraal Planbureau rekent ons voor dat het totale podiumaanbod in Nederland zo'n 30 tot 50 miljard euro vertegenwoordigt.
 (..) Tienduizenden landgenoten zijn zelfstandige ondernemers in deze sector: mensen met lef die stap voor stap met veel risico
 een eigen bron van inkomsten hebben ontwikkeld. En ik ben bang dat zij de werkelijke slachtoffers worden van de drieste 
ingreep van de politiek om de BTW voor de podiumkunsten te verhogen naar 19%. (..)

De realiteit is dat er ook honderdduizenden zzp’ers in hun eentje hun passie en expertise omzetten in economische waarde. 
Economen erkennen dat ronduit. Die zagen dat door bedrijvigheid van zzp'ers onze economie in de afgelopen twee jaar beter 
overeind bleef dan zij aan de hand van hun modellen hadden voorzien. (..)

KK: Ook kunstenaars worden als ZZPer getroffen. Diverse kunstenaars verrichten werkzaamheden voor theaters en podiumkunsten naast het maken van eigen werk.