* Eerste Kamer stemt tegen btw-verhoging kaartjes 14 dec 10

De Eerste Kamer heeft tegen de verhoging van het btw-tarief voor de podiumkunsten gestemd. (..)

Indiener van de motie Han Noten (PvdA) dreigt daarom het volledige belastingplan voor 2010 te torpederen als de regering de motie niet uitvoert.

Dat belastingplan wordt volgende week besproken in de Senaat [maandag 20 december]. Voorafgaand aan de stemming eiste Noten dat premier Mark Rutte (VVD) voorafgaand aan dit debat de Eerste Kamer per brief laat weten wat hij met de motie gaat doen.(..)

Fractievoorzitter Fred de Graaf (VVD) vroeg Rutte wel nog eens ‘goed’ na te denken over de datum van de invoering van de btw-verhoging. (..)

Parool : Het aannemen van de motie betekent nog niet dat de btw-verhoging van 6 naar 19 procent van de baan is. Het kabinet kan de uitspraak negeren. (..)

het lijkt er op dat [afstemming gehele belastingplan] verscheidene senatoren, onder wie die bij de ChristenUnie, te ver zal gaan.

[]

* 2e Kamer akkoord met korting op cultuur 14 dec 10

De Tweede Kamer gaat akkoord met de geplande bezuinigingen op de cultuurbegroting. (..)

Staatssecretaris Zijlstra van Cultuur (..) “het mag niet zo zijn dat de overheid werkt als een automatische stoplap die inspringt als er sprake is van slechte bedrijfsvoering bij een culturele instelling. We verklaren niet de oorlog aan de cultuursector, maar willen wel een cultuurverandering bewerkstelligen.”

[]

* [mediabegroting] Minister: Nederland 3 behouden 14 dec 10

Minister Marja van Bijsterveldt van media wil het derde televisienet in stand houden. Gisteravond zei zij dat ze het ’overeind wil houden, zolang als dat maar enigszins mogelijk is’. (..)

Ook legde Van Bijsterveldt het advies van de VVD om de omroepen zich terug te laten trekken van internet naast zich neer. (..) Wel moet het aantal themakanalen verminderen. Alleen de NOS en NTR mogen die nog met subsidie produceren. (..)

Toch zal ze ook ’scherp zijn’ dat het aantal zendgemachtigden in 2016 geen 21 meer is, maar acht. Daar zitten de NOS en NTR dan ook bij. (..)