Limburger.nl 02 feb 11

Venlo heeft ten opzichte van andere steden met een vergelijkbaar inwonertal een forse achterstand op het gebied van cultuur. Daar wil de gemeente iets aan gaan doen.

Gisteren presenteerde de gemeente de startnotitie ‘Kansen voor Cultuur’-pdf, waarin beschreven wordt hoe de achterstand in te halen. Kernpunten zijn een Podiumkwartier, een Museumkwartier, het kloosterdorp Steyl en voorzieningen in de wijken.

[uit de notitie] Uit de vergelijking met het culturele aanbod van andere G 50-gemeenten in Nederland valt op dat Venlo op de meeste onderdelen ver onder het gemiddelde van de Grootse 50 scoort. Alleen voor de indicatoren Popmuziek en Musea beweegt Venlo in de richting het gemiddelde van de ranglijsten. De creatieve klasse die belangrijk wordt geacht voor de innovatie binnen de economie heeft geen grote positie binnen Venlo. De 47e plek met 14% in de ranglijst kan mager genoemd worden, alhoewel het verschil met het gemiddelde percentage van 19% te overzien is.

Op culinair gebied – in zekere zin ook een aspect van het culturele leven en in dat opzicht zeker vermeldenswaard – doet Venlo het opvallend goed. Op zowel de indicator Restaurants als Culinaire kwaliteit staat Venlo in de top 10 van de ranglijst!