Sprout 18-4 18 feb 11

Jonge ondernemer Marjolein Theunissen van Cultuurbewust.nl wist in 2010 een mooie omzet te genereren. Nu heeft ze grote plannen met een nieuw verdienmodel, dat haar woensdag de UtrechtInc Award opleverde. (..)

De door haar in 2009 opgerichte site Cultuurbewust.nl is een webmagazine met 20.000 unieke maandelijkse bezoekers, waar bijna honderd cultuurjournalisten in spe op non-profit basis diverse recensies, interviews en reportages over de wereld van film, kunst, muziek, literatuur en theater plaatsen. De site heeft idealen en wil de cultuurparticipatie onder Nederlandse jongeren vergroten. (..)

Geld verdient Theunissen momenteel met het plaatsen van prijsvragen voor kaartjes en het bijhouden van dochtersites, zoals Amersfoort Cultuurbewust voor de gemeente Amersfoort, waar alles over cultuur in deze plaats te lezen en te bekijken is. “In 2010 heb ik uiteindelijk 27.000 euro omzet gedraaid.”

Maar in 2011 staat ze opnieuw voor uitdagingen om geld te verdienen, zo zegt ze. “Gemeenten zijn wel geïnteresseerd in mijn site, maar zullen door de bezuinigingen op het cultuurbudget mogelijk minder snel er gebruik van willen maken. (..)

Eén daarvan is het concept Shop Cultuurbewust, een aankomend onderdeel op haar site die uiteindelijk goed blijkt te zijn voor het winnen van UtrechtInc Award. “Het idee is dat er een winkelstraat ontstaat op Cultuurbewust, met shops voor onder meer kunstenaars, theaters en boekenuitgevers. Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld cadeaus in de vorm van boekenbonnen en schilderijen kopen. De aanbieders kunnen vanuit een profiel hun winkel beheren. (..)    Verder wil de onderneemster, die in het verleden een studie Journalistiek en Kunstgeschiedenis volgde, dat Cultuurbewust een portaal voor cultuurreizen wordt. (..)