http://www.nu.nl/werk-en-prive/2187913/strengere-uitkering-kunstenaars-werkt.html

DEN HAAG – Het aanscherpen van de inkomensvoorziening voor kunstenaars, vijf jaar geleden, is een succes geweest volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Dat blijkt uit een evaluatie van de inmiddels vijf jaar oude Wwik, die Klijnsma donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.Ongeveer 94 procent van de kunstenaars doet na een beroep op de Wet werk en inkomen kunstenaars (Wwik) geen beroep meer op de bijstand. Ruim acht op de tien artiesten zijn ook actief gebleven als kunstenaar en doen winstgevend zaken.

Onder kunstenaars is veel verzet geweest tegen de aanscherping van de toenmalige WIK, vijf jaar geleden.

Verlaagd

De uitkering werd verlaagd van bijstandsniveau tot 70 procent van de bijstand. Ook zijn kunstenaars voortaan verplicht elk jaar dat ze langer gebruikmaken van de voorziening meer geld te verdienen met hun werk.

Klijnsma spreekt van goede resultaten na vijf jaar. ”Het laat zien dat we het doel bereiken, namelijk: zorgen dat kunstenaars snel op eigen benen kunnen staan met in de eerste jaren een klein beetje overheidshulp.”

Aanvulling

In de Wwik krijgen artiesten maximaal vier jaar een aanvulling op hun inkomen als ze met hun kunsten niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Daarbij zijn de kunstenaars vrijgesteld van de sollicitatieplicht en mogen ze bijverdienen tot 125 procent van de bijstand.