21 maart t/m 21 mei 2010 begon de onzichtbare tentoonstelling TOP SECRET Moment of silence op een geheime locatie in de provincie Zeeland. De nieuwste ontwikkelingen van bekende hedendaagse kunstenaars zijn hierdoor tijdelijk onzichtbaar. De tentoonstelling is hierna door het land gaan reizen en heeft gestaan op de KunstVlaai, in p.Art of your life te Zwolle, K.I.K. te Kolderveen en RC de Ruimte te IJmuiden

Een statement wat het nieuwe museum samen met de deelnemende kunstenaars en tentoonstellingsmakers maakt: zonder bizarre, fantasievolle, intense, tegendraadse en verwarrende kunst zou de wereld er heel anders uitzien.

TOP SECRET Moment of Silence met Het nieuwste werk van:

Museum Le Secet is een klein museum met grote ambities. Het museum wil het gewone en bijzondere van kunst laten zien. Ze wil van het museum voetstuk stappen en mensen betrekken bij wat ze doet. Het museum wil de vrijheid van het individu vieren en ongegeneerd idealistisch zijn.

Daarom, voorafgaand aan de echte opening van museum Le Secet op 21 mei 2010, deze “moment of silence” tentoonstelling. Om even stil te staan bij de positie van kunstenaars. Kunnen we zonder ze?

In onze huidige maatschappij wordt beeldende kunst ondergewaardeerd en kunstenaars te vaak weggezet als profiteurs die niet in contact staan met de werkelijkheid. De politiek denkt alleen nog in groepen en economische belangen en verliest het individu uit het oog. Grootse, geldslurpende verbouwingen en nieuwbouw in de museumwereld hebben bijgedragen aan het negatieve beeld. Sommige fondsen hebben meer aandacht besteed aan zelfreflectie dan aan het duidelijk en op een positieve manier uitdragen van kunst en de door hen gesteunde kunstenaars en projecten. Kunst is steeds verder van de maatschappij af komen te staan.

Ondertussen wordt er door de kunstenaars gewoon hard doorgewerkt. Omdat ze geloven in wat ze doen en de waarde die hun werk heeft. Museum Le Secet wil kunstenaars een extra steun in de rug geven.

Onzichtbare tentoonstelling op reis

17 t/m 23 mei 2010 KunstVlaai, Amsterdam

5 juni 2010 K.I.K. Kolderveen

Augustus 2010 P.ART of your life, Zwolle

September 2010 RC de Ruimte, IJmuiden

Museum Le Secet is indertijd [voorafgaand aan de verkiezingen] een PETITIE gestart om aandacht te vragen voor de kunst. 21 januari wilden we deze indienen bij de toekomstige staatssecretaris. Als men tekende  nam u daarmee automatisch deel aan de reizende onzichtbare tentoonstelling: Moment of Silence.

[noot april 2011: helaas kunnen we een jaar later alleen kijken naar een getackeld kunstklimaat voor de beeldende kunsten en het hele culturele veld.

Met het blog KunstKlimaat heeft Museum Le Secet nog een bijdrage willen leveren omdat de beeldende kunsten ondersneeuwden in alle berichtgevingen en onderhandelingen, adviezen en acties. Gelukkig is er inmiddels de belangenvereniging ‘De Zaak Nu‘ opgericht voor presentatie-instellingen (waaronder de kleinere kunstenaarsinitiatieven ook vallen)

Le Secet houdt zn hart vast voor de toekomst – maar gelooft in een positieve benadering: uit weinig kan toch veel groeien en misschien is het wel gezond. Hopelijk blijven er genoeg kansen voor de kleintjes, het experiment en de lol van een goed project. En gaat het geld niet alleen naar grote, excellente, internationaal gerichte instellingen. Want onderaan de keten van opleiding – kunstenaar – experiment – ontwikkeling – met ergens als eindstation museum of biennale zitten de initiatieven waarin kunstenaars als David Nuur zichzelf kunnen presenteren. Een kunstenaar waar geen galerie zich in het begin aan zou wagen. In de kunst gaat het van oorsprong niet om geld maar om vernieuwing en experiment. En dat is van waarde voor de ontwikkeling van de gehele maatschappij. Bianca Runge]

De Kunstregter [op verzoek van Le Secet] over de Onzichtbare tentoonstelling voorafgaand aan de werkelijke opening van Museum Le Secet

11 april 2010 om 20:56

Daar is weer een prachtexpo aan het firmament van de Nederlandse kunst gaan hangen. Alleen… deze keer is er echt niks te zien! ’t Is namelijk een onzichtbare tentoonstelling. “TOP SECRET – moment of silence” heet het geheime ding en inderdaad, hier past een moment van stilte.
De kunsthater (ja, hij bestaat!) vraagt zich nu onmiddellijk af hoe men fondsen werft voor een onzichtbare tentoonstelling. Krijgt men daarvoor een blanco cheque? Brengt men verlichtingskosten in rekening? (Domme vragen want het betreft hier duidelijk een postmodern experiment…)
De kunstenaar in ons daarentegen vraagt zich af hoe men de prijs van een onzichtbaar kunstwerk berekent. Baseert men zich op het aantal vierkante centimeter onzichtbaarheid of zijn het de uren die men niet aan het werk heeft gespendeerd die de prijs bepalen?
Enfin, over het onzichtbare, het niets en het onzichtbare niets valt heel wat te filosoferen. En daarvoor kan men terecht in Museum Le Secet. Hopelijk is dit museum wel zichtbaar. Ook ’t geduld van een kunstliefhebber is eindig.

Stefaan Vermuyten