Persbericht:

Gestart uit protest, inmiddels gevestigd als museum

Museum Le Secet is begin dit jaar gestart met een protest tentoonstelling tegen de verharde houding in de politiek en samenleving tegenover kunstenaars. Le Secet maakte met bekende kunstenaars een statement door een onzichtbare tentoonstelling te organiseren. Daarnaast gaven de kunstenaars inzicht in hun beroepspraktijk als kunstenaar door een tiental vragen te beantwoorden.

Tegelijk liep er een publieksactie ”Wat vind jij eigenlijk van kunst? Wat maakt kunst zo bijzonder voor jou?’

waarop vele antwoorden zijn binnengekomen, die gebruikt mogen worden voor publicaties.

Ruim een half jaar later zijn de ergste verwachtingen nog overtroffen en moet er overal drastisch bezuinigt worden.

Toch heeft museum Le Secet het voor elkaar gekregen om een actueel hedendaags tentoonstelling programma te realiseren. We hebben naast de hoofdvestiging in ’s Heer Arendskerke inmiddels dependances in Breda, Rotterdam en Amsterdam. Volgend jaar volgen nog Leeuwarden, Arnhem en Tilburg. Alle tentoonstellingen reizen langs de vestigingen en zijn altijd vanaf de straat te bekijken om ook toevallige voorbijgangers met hedendaagse kunst in aanraking te brengen en zo nieuwsgierig te maken naar meer werk van de getoonde kunstenaars. Als mensen naar de website gaan worden ze via de tentoonstellingen gelinkt naar de website van de kunstenaars. Zo maken we op een hedendaagse manier gebruik van de informatie die op het web te vinden is. Ook zijn we te vinden op Facebook waar we al sinds de opening ‘denken over kunst’

De website van het museum groeit tot een virtuele hub voor hedendaagse kunstenaars. Niet alleen is er informatie te vinden over de tentoonstellingen, kunstenaars en activiteiten maar Le Secet is sinds juni de blog ‘KunstKlimaat‘ gestart om alle berichtgeving aangaande hedendaagse kunst te verzamelen en inzichtelijk te maken. Er is ook een lijst met kunstenaarsinitiatieven en presentatieinstellingen om de bezoeker een beeld te geven waar kunstenaars de ruimte krijgen te experimenteren en wat het voorland is van de musea. Deze plekken zijn van onschatbaar belang voor de hedendaagse kunst.

Museum Le Secet is een pleidooi voor de verbeelding en wil een signaal geven dat we met maar 7% subsidie professioneel kunst kunnen tonen. Maar dat het toch niet de bedoeling mag zijn dat we eindigen met alleen nog kunstenaarsinitiatieven en presentatieplekken zoals museum Le Secet.

www.lesecet.nl


Bijlage:

Overzicht

21 maart de onzichtbare tentoonstelling – ‘moment of silence’ op een geheime locatie in de provincie Zeeland. De nieuwste ontwikkelingen van bekende hedendaagse kunstenaars zijn tijdelijk onzichtbaar. Een statement wat het nieuwe museum samen met de deelnemende kunstenaars maakte: zonder bizarre, fantasievolle, intense, tegendraadse en verwarrende kunst zou de wereld er heel anders uitzien.

Deelnemende kunstenaars: Rob Voerman, Thom Puckey, Anne Wenzel, Lisa Couwenberg, Karin Arink, Lara de Moor en Anne-Marie van Sprang

 

21 mei 2e tentoonstelling ‘liefde in de kunst‘ door Bianca Runge

21 juni “Too Late For Apologies‘ door Simon Schrikker

21 september ‘Selected Extra Fine’ door Michiel van der Zanden

27 november …GRATIE – over immigratie en emigratie en wat het kan beteken voor kunstenaars. door Aquil Copier