FD 3-12-2010

* Druk op concurrentiepositie kunsthandel 03 dec 10

De import van kunst zal aanzienlijk verminderen en mogelijk tot het nulpunt teruglopen. Dat verwacht de Vereeniging van Handelaren Oude Kunst (VHOK) wanneer de btw op kunst die van buiten de EU komt, met ingang van 2011 wordt verhoogd van 6% tot 19%. (..) Kunsthandelaren en antiquairs rekenen in Groot-Brittannië een laag btw-tarief (5%) af. Andere importroutes lopen via België (6%) of Duitsland (6%). (..)

Anders dan de aangekondigde btw-verhoging op podiumkunsten betreft het importtarief volgens de VHOK geen reguliere verhoging, maar een ‘drastische koerswijziging’. ‘De btw op kunstvoorwerpen valt immers al jaren onder het hoge tarief’, aldus de zegsvrouw, terwijl de import daarvan was uitgezonderd. (..)

The European Fine Art Foundation (Tefaf), organisator van kunstbeurzen in Maastricht (Tefaf) en Amsterdam (PAN), bracht onlangs een rapport uit waarin staat dat er een sterke wederzijdse relatie bestaat tussen de hoogte van de importheffing en het volume van de import. Indien het btw-verschil met omringende landen 14% wordt, zoals nu is voorgesteld, is de kans groot dat rechtstreekse import in Nederland drastisch vermindert. (..)

De galeriesector verwacht een verdere verslechtering van de omzetten in de beeldendekunstsector, sluiting van galeries en verplaatsing van de kunsthandel naar het buitenland.