http://www.zzp-nederland.nl/nieuws/

Kamer van Koophandel aangewezen weg
Volgens ZZP Nederland is de VAR al lang achterhaald en moet een inschrijving in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel voldoende zijn, daar wordt ook tegelijkertijd een belastingregistratie gedaan. Marrink: “Waar hebben we anders een verplicht handelsregister voor. Dat er daarnaast ook nog een erkenning van zelfstandigheid wordt gevraagd is te gek voor woorden. Zelfstandigen worden zo in een hokje gestopt en worden gehinderd in het ondernemen..’ lees alles >>>

Door de klachten van ZZP Nederland zijn inmiddels Kamervragen gesteld over de afgifte van de VAR Verklaring aan de Staatssecretaris van Financiën over dit onderwerp, de zaak is in beweging, zie | antwoorden Tweede Kamer |

Door de onophoudelijke negatieve berichtgeving over ZZP’ers zijn opdrachtgevers bang om zelfstandigen in te huren voor klussen. Ook opdrachtgevers weten niet hoe ze met de 4 verschillende VAR verklaringen moeten omgaan waardoor de gekste verhalen de ronde gaan. Hierdoor wordt het tegenwoordig onnodig ingewikkeld om een opdracht binnen te halen. Het wordt niet beter met de VAR alleen maar slechter”, aldus Marrink.

Doel voorbijgeschoten
De oorspronkelijke bedoeling van de VAR is het in kaart brengen van de mate waarin iemand als zelfstandig ondernemer kan worden gezien. Ook werd de VAR gebruikt als bescherming voor malafide werkgevers die op een simpele manier van hun personeel afwilden door ze als zelfstandige in te huren in plaats van een loondienstverband.

KK: Inmiddels is bekend dat de VAR vooralsnog blijft bestaan.  Helaas, voor de vele Kunstenaars die door weinig inkomen regelmatig in de catagorie ‘inkomsten uit overige werkzaamheden terecht komen en hierdoor vanaf volgend jaar soms buitengesloten worden door instellingen waarvoor ze in het verleden werkzaamheden verrichten.