http://www.mt.nl/16-12-2010 finance | 16 dec 2010 | Peter Boerman

Waarom dan wel de theaterbelasting verhogen, maar blijven de volgende categorieën buiten schot? (..).

1. Vlees : (..) al het eten en drinken (behalve alcohol) blijft in het lage btw-tarief van 6 procent, ook als het innemen ervan helemaal niet zo goed is voor jou, of voor de planeet.

2. Boeken : (..) Boeken zijn door de PVV immers nog niet als linkse hobby aangemerkt, en mogen dus (nog even?) genieten van een laag btw-tarief. Wel met een vaste boekenprijs (..)

3. Geneesmiddelen : De btw-verhoging van concert- en theaterkaartjes wordt door het kabinet voorgesteld met het argument: ‘Dat is goed voor de verdiencapaciteit van de sector’. Nou, als er één sector is, waar je je over die verdiencapaciteit geen zorgen hoeft te maken, is het wel de farma. Toch vallen ook geneesmiddelen nog altijd onder het lage btw-tarief. (..) dat gaat dus alleen om die geneesmiddelen waarvoor u niet naar de apotheek hoeft, maar die u gewoon bij de drogist haalt. Heeft u namelijk een doktersreceptje, dan zijn geneesmiddelen zelfs helemaal vrijgesteld van omzetbelasting.

4. Konijnenvoer : (..) De cavia valt dus niet onder de categorie ‘agrarische producten’ [= wordt gegeten], waarvoor het lage btw-tarief geldt, het konijn wel.

5. Circus : (..) In de ogen van de regeringspartijen is er geen reden het circus gelijk te trekken met schouwburgen en concerten, en blijft het circuskaartje dus 19 procent btw bespaard.

6. Telstar uit : (..) Nu is er met de verdiencapaciteit van de meeste profvoetballers niets mis, maar is dat reden om er het lage btw-tarief voor te blijven rekenen? Is een avondje Telstar-uit of een zondagmiddag op het kasteel in Spangen echt een product om te ontzien van btw?

7. Kapper : (..) De beroepsgroep valt onder dezelfde categorie als fietsenmakers, schoenlappers en schilders en stucadoors voor oude panden. Zeg maar: de categorie ‘opknappers’.

8. Efteling : (..) Attractieparken vallen namelijk óók onder het lage btw-tarief. En dat zullen ze blijven doen. Ook de podiumvoorstellingen die er worden gegeven, trouwens.

lees alles >>>