PERSBERICHT via Trendbeheer

‘We Like 6%’ , protestverkoop tegen btw-verhoging op kunstwerken, een steun in de rug van bezorgde kamerleden

Amsterdam, 11 november 2010.
We Like Art, Nieuw Dakota en Trendbeheer organiseren een ‘Grandioze Protestverkoop’ tegen de kabinetsplannen om de btw te verhogen op kunstwerken. Meer dan 80 toonaangevende kunstenaars doen mee met werk veelal geprijsd onder de € 1.500. Samen tonen ze aan dat je (nog) geen dikke portemonnee hoeft te hebben om kunst te kopen. Al het werk is tot het eind van het jaar te koop tegen het btw laag-tarief, per 1 januari stijgen de prijzen.

De door het kabinet aangekondigde btw-verhoging op kunst wordt volgende week donderdag besproken in de Tweede Kamer. De VVD-fractie is nu nogal onverwacht tegen het kabinetsplan om de btw op theater, concerten en musicals te verhogen van 6 naar 19 procent. Echter per 1 januari 2011 stijgen door de btw-verhoging ook de prijzen van kunstwerken. Dat blijft vrijwel onbesproken.

Beginnende kunstkopers, liefhebbers met een klein budget, kunstenaars en galeries ervaren deze maatregel als een verzwakking van de toegankelijkheid van kunst en als een klap voor het cultureel ondernemerschap. We Like 6%! is een duidelijk signaal naar kamerleden die de toegankelijkheid van kunst een warm hart toedragen.

Deelnemende kunstenaars:
Amir Tirandaz, Anne Wenzel, Annemiek Vera, Aquil Copier, Awoiska van der Molen, Carla van de Puttelaar, Charlie Roberts, David Maroto, Diana Scherer, Erik Buys, Erik Wesselo, Esther Jiskoot, Evelien Lohbeck, Ewoud van Rijn, Floor Wesseling, Frank Ammerlaan, Germaine Kruip, Han Schuil, Hans Wilschut, Hellen van Meene, Hendrik Kerstens, Henk Visch, Heringa / Van Kalsbeek, Hinke Schreuders, Jasper de Beijer, Jasper Hagenaar, Jeroen Bosch, Jeroen Jongeleen, Jan Jaap de Rapper, Joncquil, Karin Arink, Karin van Dam, Koen Delaere, Koen Doodeman, Koen Vermeule, Lieven Hendriks, Linda Arts, Lizan Freijsen, Lucy Stein, Maarten Tromp, Maartje Folkeringa, Maartje Korstanje, Maartje Overmars, Marian Breedveld, Mariken Wessels, Martien van den Hoek, Matt Bryans, May Heek, Merijn Bolink, Mia Pearlman, Micha Patiniott, Michael Kirkham, Michiel Hogenboom, Michiel Schuurman, Navid Nuur, Niels Post, Rafael Rozendaal, Raquel Maulwurf, Rob Voerman, Rosemin Hendriks, Rozemarijn Westerink, Sander van Deurzen, Sanne Rous, Scarlett Hooft Graafland, Seet van Hout, Sofie van Dam, Stephan van den Burg, Tessa Verder, Thomas Elshuis, Tim Ayres, Twan Jansen, V&B, Witte van Hulzen en Wouter van Riessen.

Opening: 21 november 16.00 uur
21 november 2010 – 9 januari 2011

Nieuw Dakota
Ms. Van Riemsdijkweg 41b – 1033 RC Amsterdam
NDSM-werf
www. nieuwdakota.com

Openingstijden: do-vr 11-19 en za-zo 11-17 – toegang gratis

Over Nieuw Dakota
Nieuw Dakota is een nieuw platform voor hedendaagse kunst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Nieuw Dakota organiseert wisselende tentoonstellingen in samenwerking met toonaangevende galeries, instituten en verzamelaars. Nieuw Dakota heeft als doel de particuliere participatie in de hedendaagse kunst te vergroten. Door speciale projecten van galeries, kunstenaars en curatoren mogelijk te maken wil Nieuw Dakota een groter publiek betrekken bij de hedendaagse kunst en de Nederlandse kunstmarkt versterken. Daarnaast wil Nieuw Dakota door het ontsluiten van prive verzamelingen de passie voor het verzamelen van hedendaagse kunst invoelbaar maken, in de hoop dat meer mensen zich hierdoor laten inspireren.

Over We Like Art
Dit weblog zet zich in voor hoge kunst en lage drempels. We Like Art signaleert en bespreekt kunstwerken van 0 tot 1.500 euro. De beginnende kunstkoper wordt bediend op informatie over betaalbare topkunst. Door intensief speurwerk en een uitgebreid netwerk in de hedendaagse kunstwereld worden bijna dagelijks interessante edities en unieke kunstwerken onder het voetlicht gebracht. Het gaat hier niet alleen om werk van gevestigde kunstenaars in binnen- en buitenland maar ook om werk van jong aanstormend talent. Allemaal vanuit het idee dat je geen groot budget nodig hebt om goede kunst te kopen.

Over Trendbeheer
Trendbeheer is oktober 2005 opgezet door een groep kunstenaars om berichtgeving over kunst en beeldcultuur een nieuwe impuls te geven: van onderaf, vanuit de eigen beroepspraktijk. De mogelijkheid om op internet direct verslag te doen is gebruikt om nieuwe publieksgroepen te bereiken en te binden en om aanvullend op de traditionele media (kranten, kunsttijdschriften) reclame te maken voor beeldende kunst in de meest algemene zin van het woord.

-EINDE BERICHT-