A Christmas Carol: Scrooge is een financier en geldwisselaar die zijn leven lang zich heeft gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachten van het kerstfeest. [toevoeging: En vermoedelijk ook kunst en individuele vrijheid]

A Christmas Carol verscheen op 19 december 1843 en was uitverkocht op de 22e. De eerste versie was geïllustreerd door John Leech. Het boek was onmiddellijk een succes. Dickens schreef dit boek om een schuld te kunnen afbetalen; het verkoopsucces was voor hem belangrijker dan de literaire waarde.

De thema’s van het verhaal, sociaal onrecht en armoede, de relatie daartussen en hun oorzaken en gevolgen, zijn terugkerende thema’s in Dickens’ werk. De illustrator van de eerste editie, John Leech, was ook een politiek radicale kunstenaar.

A Christmas Carol is een Victoriaanse allegorie over een oude en verbitterde vrekEbenezer Scrooge, die in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt.

Bron: Wikipedia