Toespraak op het Malieveld 27 juni 2011

by Vincent Bijlo on Wednesday, June 29, 2011 at 12:27pm

Op verzoek hieronder de tekst van mijn toespraak van maandag op het Malieveld:

Ik dacht dat ik in een beschaafd land woonde. Een land dat prat ging op de uitvinding van de kaasschaaf. Als de regering geld tekort kwam, dan beschaafde zij al haar uitgaven en dan kreeg zij de begroting rond.

Maar op een dag voldeed de kaasschaaf niet meer, omdat een stelletje onbeschaafden, aan geld verslaafden zich zó hadden misdragen dat de kaasschaaf werd begraven en vervangen door de botte bijl.

Mijn beschaafd land werd gehaktland, platland, patatland, hollevatland, waarin Koning Voetbal uitgeroepen werd tot de mars der beschaving. Mijn land werd een land waarin alle beschaafden het gelag van de onbeschaafden moesten betalen. De regeringstafel werd vervangen door een borreltafel en de werkelijkheid door de waan van de dag. Stoere praat kwam aan de macht en alles dat kritiek had werd verdacht. En kunst, ja, kunst, die werd geminacht.

Want wat is kunst? Kunst is van een stelletje idioten die niks beters te doen hebben dan parasiteren op de centen van de ruggengraat van de samenleving. De hooligans van Koning Voetbal bedachten in al hun wijsheid dat het Muziekcentrum van de omroep moest worden afgeschat. Het stond zwart-op-wit in het regeerakkoord, mede mogelijk gemaakt door de Partij voor Volk en Vaderland, ja, we mogen nu alles zeggen, het vrije woord heeft gewonnen.

Het is geen gedogen dat de PVV doet, het is sponsoring. Halbe Zijlstra wordt mede mogelijk gemaakt door Wilders en door de SGP, die vindt dat vrouwen achter het aanrecht horen omdat ze zo goddelijk kunnen koken, maar pas op met kiem van fenegriek dames, die kan EHEC bevatten.

Het is gelukkig niet doorgegaan, die afschaffing van het Muziekcentrum, omdat de beschaafden opstonden, maar het stond er wel! De toon was gezet. Over sponsoring gesproken: Vincent Bijlo wordt mede mogelijk gemaakt door Hans Anders. Ik zie ze door mijn bril van Hans Anders en ik zie hoe ze willen afrekenen met al die linkse gekkigheid, de grachtengordelhobby’s, het Haagse tromboneclubje, de kunstkunst, de piepkraakkunst. Ze worden toegejuicht. “He, eindelijk! Want waarom moet de belastingbetaler opdraaien voor al dat elitaire gedoe?”

Omdat ik ook opdraai voor hun huurtoeslag, hun voetbal, hun kinderopvang en hun gevangenissen.

Ik zie dat ze alles wat ze zelf niet begrijpen weg willen hebben, het is gewoon weer het oude maaiveld, het is calvinisme zonder geloof.

Ik zie de kromheid van het beleid, want hoe kun je nou zo hechten aan het vrije ondernemerschap in de kunst en dan de BTW omhooggooien? Kunstenaars moeten toch hun eigen broek ophouden? Die ruk je met die BTW-verhoging weer van hun reet.

Dat zie ik door mijn bril van Hans Anders. Ik zie dat het circus en de kermis uitgezonderd zijn van de hoge BTW omdat Henk en Ingrid daar graag heengaan. Maar dan vergeten ze dat je voor Kabouter Plop ook 19% gaat betalen en voor Frans Bauer ook.

Ik zie dat ze de topinstellingen blijven steunen, maar wat is een top zonder basis? Een plant zonder aarde.

Ik zie ze saneren, ik zie ze snoeien, ik zie dat ze vergeten dat cultuur de adem is van onze samenleving.

Maar ik zie ook dat het verzet groeit tegen dit kabinet. Niet alleen bij mensen, ook bij dieren. Staatssecretaris Bleker is gisteren uitgeschakeld door een trap van een paard. Het paard was woeden dat het straks niet meer onverdoofd ritueel geslacht mag worden. Zou dat niet de oplossing zijn? Je mag wel onverdoofd ritueel slachten, maar dan met 19% BTW.

Het verzet tegen de vercijferisering, het afrekenen en het populisme groeit. Daarom is het, onze Mars der Beschaving,omdat wij niet willen worden gehakt. Beschaafd mag, maar niet gehakt.

En we gaan door, want het kwaad kan alleen maar groeien als de goeden hun mond houden.

Geef de radelozen raad

De statenlozen een staat

geef de draadlozen draad

geef de zaadlozen zaad

geef de brodelozen brood

geef de levenlozen dood

de werklozen werk

de goddelozen een kerk

de hulpelozen hulp

de thuislozen een stulp

De daklozen een thuis

de geruislozen geruis

de tomelozen toom

de droomlozen een droom

de bandelozen banden

de tandenlozen tanden

de handenlozen handen

de voetlozen een voet

de moedelozen moed

de bloedelozen bloed

de moederlozen een moeder

de hoederlozen een hoeder

de lustelozen lust

en de rustelozen rust

de roerlozen een roer

de broerlozen een broer

de gedachtelozen gedachten

de achtelozen acht en

de krachtelozen kracht en

de machtelozen macht en

de heillozen heil

en de stijllozen stijl

gewichtlozen gewicht

gezichtslozen een gezicht

de doellozen een doel

gevoellozen gevoel

de sprakelozen spraak

en geef de wezenlozen passielozen smakelozen smaak