PERSBERICHT Den Haag, februari 2013 |     beeld boven: Gijs Assman

Opening Múzeum LeSecet Magyarország

TV verslag Múzeum LeSecet Magyarország

Op donderdag 18 april 2013 opende het project Múzeum LeSecet Magyarország in Pécs, Hongarije
Het museum is dagelijks gratis te bezichtigen in de hal van de Universiteit voor Kunst en Muziek op het terrein van het Zsolnay Culteral Quarter.

De Nederlandse Stichting Post 15 presenteert het kunst project Múzeum LeSecet Magyarország, een museum op schaal 1:20. Gerenommeerde Nederlandse kunstenaars op het gebied van monumentale keramiek in de openbare ruimte, zijn de uitdaging aangegaan om een mini kunstwerk te vervaardigen. Bij deze groep kunstenaars waarvan een groot aantal meerdere disciplines beheerst, zoals tekenen en schilderen, komt duidelijk naar voren; de verscheidenheid, de aard van aanpak en de kwaliteit van het werk. Het werken op schaal 1:20 vormt voor hen een grote uitdaging.

Door de bezuinigingen op het gebied van kunst en cultuur ontstaat een enorme verschraling van aanbod van tentoonstellingsmogelijkheden. Steeds minder geld is beschikbaar voor het vervaardigen van autonoom werk, transport en publicaties. Om deze redenen is miniatuurmuseum Le Secet in 2010 door de Nederlandse kunstenaar Bianca Runge in het leven geroepen, website www.lesecet.nl Stichting Post 15 heeft in overleg met Bianca Runge het voorstel gedaan om in Hongarije dit museum te introduceren onder de naam Múzeum LeSecet Magyarország. En gaat de activiteiten en tentoonstellingen In Hongarije organiseren.

Deelnemende kunstenaars:

Adriaan Rees, André Kruysen, Anne Wenzel, Arja van den Berg, Babs Haenen, Bastiënne Kramer, Berry Holslag, Gert Germeraad, Gijs Assmann, Ingrid Mol, José den Hartog, Nick Renshaw, Pepijn van den Nieuwendijk en Tim Breukers.

Naast de tentoonstelling wordt op 18 april ’s avonds een lezingenprogramma georganiseerd op de Universiteit van Pécs. De Nederlandse sprekers zijn: Bastiënne Kramer, José den Hartog, Gert Germeraad, Babs Haenen, Tim Breukers. Zij zullen vertellen over hun beroepspraktijk en specialisatie.

Stichting Post 15 heeft het doel het contact tussen Nederlandse en Hongaarse kunstenaars te bevorderen.
Vanaf 2007 beheert de stichting een artist residence nabij Pécs en worden er tentoonstellingen en presentaties georganiseerd in Nederland en Hongarije. Múzeum LeSecet Magyarország is tot stand gekomen i.s.m. Prof. Márta Nagy van de Universiteit van Pécs (Faculteit Kunst en Muziek, afd. Keramiek en Design) en Elizabeth de Vaal beeldend kunstenaar.

Múzeum LeSecet Magyarország functioneert als intermediair en vormt het uitgangspunt voor samenwerking,
uitwisseling en inspiratie.

Noot voor redactie: voor meer informatie over de tentoonstelling, de deelnemende kunstenaars, de lezingen
of beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met: E stichtingpost15@gmail.com | T 070 3554190

miniatuur, keramiek Gijs Assmann | miniatuur, keramiek Gert Germeraad