De Groene Amsterdaammer 24-11-2010

alleen voor abonnees

BEZUINIGINGEN GESPREK MET TWEE KUNSTGIGANTEN

‘De elite? Die zit in het Hilton, in de beachclub of in de yachtclub. De elite speelt golf’, zegt Rudi Fuchs. De taxichaffeurs komen op zondag naar het Rijksmuseum, zegt Henk van Os. ‘Om een avontuur te beleven’.

MARCEL TEN HOOVEN

Sommige artikelen zijn online alleen beschikbaar voor vaste-abonnees.
Nog geen abonnement? Klik dan hier om u te abonneren.

Endless lowlands 28-11-2010:

 

De Groene Amsterdammer van deze week (#47) staat in het teken van de bezuinigingen. In het artikel ‘Kunst ligt te stinken, zoals goede kaas’ reflecteren Rudi Fuchs en Henk van Os samen op de waarde van kunst voor de maatschappij. Zeer aan te raden, vanwege de vele uitspraken die kort en overtuigend samenvatten wat zo moeilijk onder de woorden te brengen is. Een citaat van Fuchs:

‘Kunst heeft een sociale betekenis. Zij biedt weerstand van binnenuit tegen het geweld van buiten, om met de dichter Wallace Stevens te spreken. Als een maatschappij de kracht en de innerlijke overtuiging zoekt om te weerstaan wat op de mensen af komt, dan kan zij putten uit de scherpzinnigheid van de artiest, zijn overtuigingskracht en zijn moed om te laten zien dat het altijd anders kan. Dat biedt een grote troost.’