BBK via Facebook

Hervorming BTW betekend achteruitgang inkomenspositie beeldend kunstenaar

door Beroepsvereniging Van Beeldend Kunstenaars op maandag 15 november 2010 om 17:22

De laatste weken is al veel aandacht besteed voor de gevolgen van de verhoging van de BTW voor de podia, maar ook voor de individuele kunstenaar zijn de gevolgen desastreus. Op een opdracht met bijvoorbeeld een budget van €100.000,- (of vijf van €20.000,-) betekent het een achteruitgang in inkomen van €14.463,- voor de kunstenaar. Dit is een verschil dat niet veel kunstenaars kunnen opbrengen, en zal voor velen dan ook het einde van hun beroepspraktijk betekenen.

Een verhoging van de BTW beperkt kunstenaars in hun mogelijkheden een eigen inkomen te genereren en vormt een directe aanval op het ondernemerschap van kunstenaars. Een verhoging van de BTW heeft verder tot gevolg dat de productie en verkoop van kunst zal afnemen. Naast een verschraling van de samenleving betekent dit ook een achteruitgang in de BTW inkomsten – over een onverkocht werk of een niet uitgevoerde kunstopdracht wordt immers geen BTW afgedragen.

Daarom roept de BBK alle Tweede Kamerleden op: stem ook tegen een verhoging van de BTW op kunstvoorwerpen van 6% naar 19%!

Bekijk meer rekenvoorbeelden Op Facebook