Bron: Triodos (via Trendbeheer) Maar ook nog wat achtergronden

Bezuinigen op cultuur – een blessing in disguise?

De kunsten zijn hard toe aan een ander, evenwichtiger systeem van financiering

28-10-2010 | Een bewerking van dit opiniestuk van Eric Holterhues is verschenen in dagblad Trouw op 28 oktober 2010 (Podium, pagina 20)

De financiering van kunst en cultuur staat onder druk en de publieke opinie lijkt daar niet al te veel moeite mee te hebben. Dit dwingt de cultuursector na te denken over de manier waarop de kunsten moeten worden gefinancierd. In mijn optiek is dit een blessing in disguise. De kunsten zijn hard toe aan een ander, evenwichtiger systeem van financiering. Banken kunnen daarbij een veel grotere rol spelen dan nu het geval is. Zij moeten af van het idee-fixe dat het scheppen van kunst per definitie een verlieslatende – en daarom niet bancair financierbare – onderneming is. Overigens heeft ook de cultuursector zelf de weg naar de bank nog onvoldoende gevonden.
Lees het hele artikel hier >>>

Meer:

Wie is Eric Holterhues?
Eric Holterhues is sinds 2000 in dienst bij Triodos Bank. In de functie van Senior Accountmanager was hij actief in de financiering van de culturele sector en hielp hij mee aan de realisatie van Triodos Cultuurfonds. Vervolgens werd hij als manager kredietverlening eindverantwoordelijk voor alle kredietverlening vanuit Triodos Bank in Nederland, waaronder die aan de kunst- en cultuursector. Sinds september 2010 is Eric Holterhues Hoofd Kunst en Cultuur bij Triodos Investment Management. Vanuit deze functie ontwikkelt hij nieuwe producten voor het financieren van de culturele sector, is hij fondsmanager van Triodos Cultuurfonds en coördinator en internationaal woordvoerder van hetgeen Triodos Groep in Europa doet in de culturele sector. Lees het hele stuk hier>>>

Boekman 82
Forum:
Van moeizaam huwelijknaar vruchtbare relatieKunst en financiering. De pdf  is bij Boekman te downloaden >>>